Metoder och Förhållningssätt

De metoder och förhållningssätt vi arbetar efter är:

  • KBT – kognitiv beteendeterapi
  • MI – Motiverande intervju och motiverande samtal vid förändringsarbeten
  • TMO – trauma medveten omsorg
  • ART – aggression replacement training
  • AKK – alternativ kompletterande kommunikation
  • Tydliggörande pedagogik

Behandling:

Behandlingen på Skållegården inleds med vår behandlingsprocess som har sin grund i KBT. Genom en funktionell kartläggning över beteenden, kan vi bättre förstå vilken funktion ett beteende har och därigenom enklare och bättre sätta in strategier för att förändra det. Det är vår registrering av beteenden som ligger till grund för vår vidare behandling i vår behandlingsprocess.

Behandlingen styrs även av den individuella genomförandeplan som bygger på den unges behov, förutsättningar och styrkor. Avgörande är att bygga ärliga relationer och visa varje barn att vi alltid finns där för var och en. Att arbeta med deras motivation och aktiva delaktighet genom hela behandlingsprocessen säkerställer att vi utgår från deras behov och resurser, och att kraven är rimliga och begripliga.

Verksamhetens arbetssätt grundar sig på en vardag med tydliggörande pedagogik för att göra vardagen begriplig. Genom att ex arbeta med individuella scheman, veckoplaneringar, känslokartor, sociala berättelser eller ritprat gör vi vardagen hanterbar och skapa trygghet.

Andra delar av vårt behandlingsupplägg är lågaffektivt bemötande och MI, och social färdighetsträning, där barnen övar på sociala och praktiska färdigheter genom dagliga aktiviteter tillsammans med personalen och övriga boende. Kontaktmannasamtal sker en gång i veckan, de är behandlingsinriktade med fokus på vårdplan och behandlingsprocessen. Kontaktmannasamtalen berör även ämnen där barnet ska träna på att själv uttrycka sina behov och önskemål om stöd med hjälp av tydliggörande pedagogik.

Ett glatt barn som kramar en vuxen

Våra medarbetare

Våra medarbetare på Skållegården är utbildade inom socialt arbete, som exempelvis socialpedagoger eller behandlingspedagoger eller andra liknande utbildningar. Flera i personalen har lång och bred erfarenhet från att ha arbetat med barn och ungdomar både inom LSS- och HVB-verksamheter och skola. Vi har en personaltäthet som är anpassad efter barnen som är placerade, och vår grundbemanning är minst 2 personal, dag och kväll, med en sovande jour och vaken natt vid behov. Personalen får regelbundet vidareutbildningar och kompetensutveckling inom metoder och förhållningssätt. Personalen har även ärendehandledning. Föreståndaren finns på plats heltid i verksamheten.

Vårt bemötande vilar bland annat på Lågaffektiva principerna, ansvars- och kontrollprincipen, samt engagemang, respekt och en tilltro till barnens egna förmågor samt en vilja att förmedla hopp om framtiden.